lördag 23 juni 2012

"Naturhänsyn", om Holmen själv får välja...
















Hej! Kul att så många varit inne och kikat och tack för kommentarerna. I onsdags var vi ute på förekomstsök efter flodpärlmussla i ett mindre skogsvattendrag som delvis rann genom naturreservat. När vi kommit en bit nedströms bäcken utanför reservatet blev det istället ett kalhygge. Vi trodde först att skogsmaskinen hade kört rakt över bäcken, men man hade gjort en bro av stockar. Trots denna naturhänsyn var det sorgligt att se hur liten skyddszon man lämnat intill vattendraget.


När vi kom närmare såg vi även att vattnet var grumligt och det var mer finmaterial än på de andra sträckorna vi besökt. Det man ser allt för ofta är en väldigt lite kantzon vilket gör att de träd som lämnas oftast välter då de inte kan stå emot vinden, som i detta fall där det låg åtminstone 5 rotvältor på en 50 meters sträcka.

onsdag 13 juni 2012

Gissa bajset!

Jag har under den senaste veckan sett en hel del fåglar som är nya kryss i boken, bland annat videsparv, järpe och orrhöna. Vi har också sett älg och räv i princip varje dag, den mest svåra att se är kanske ändå björnen, men nog finns den där. Höjdpunkten var lunch vid granöträsk där vi såg både fiskljuse och stor lom. Men ibland kan det vara klurigt att se djuren och då får man helt enkelt spana in bajset. Här kommer därför tre bajsbilder så får ni testa era bajskunskaper.
Bajs från orre
Bajs från ren
Bajs från älg
Bajs okänt!

lördag 9 juni 2012

Lögdeälven

Nu har jag äntligen fixat mig ett mobiltbredband så förhoppningsvis kommer bloggen nu att uppdateras lite oftare. Under de två senaste dagarna har vi varit i Lögdeälvens avrinningsområde och kontrollerat vägtrummor som pekats ut som eventuella vadnringshinder i de många biflöden som rinner till Lögdeälven. Här kommer en bild på Lögdeälven. Som ni ser är det relativt högt flöde i älven då snösmältningen varit sen i år.














Det finns väldigt många biflöden av varaierande storlek och karaktär, vissa naturliga andra påverkade av människan. Skogsbruket är omfattande i området och tyvärr tar man inte alltid hänsyn till vattendragen i samband med avverkning utan lämnar vattendraget helt utan kantzon som i detta fallet. Det är svårt att tro att det skulle finnas fisk i detta lilla vattendrag, men det gör det. Mitt uppdrag har varit att kolla efter musslor i vattendraget.














Jag har även fått se restaureringar som gjordes förra sommaren, i samband med att man byter vägtrummor. De kan vara av varierande storlek och karaktär.
 












måndag 4 juni 2012

Första arbetsdagen


Idag var första dagen på en 4 månader lång fältsäsong. Klockan 9 åkte vi ut för att titta på flodpärlmussla (Margaritifera margaritifera) och dammussla (Anodonta anatina), musslan ni ser på bilden är en flodpärlmussla. Jag kommer under 2 veckor att inventera flodpärlmussla i Västerbottens län, sen blir det bland annat elfiske, nätprovfiske och inventering av gnagare! Tanken med bloggen är att försöka hålla er uppdaterade om mina äventyr i fält. Jag hade ju mer eller mindre lovat vissa av er att jag skulle försöka få till en blog så här kommer den.














Det är många vattendrag som ska inventeras och det är inte helt lätt att se musslorna som sitter nedgrävda i bottnen, vattnet kan ibland vara ganska färgat av humus. Den sena snösmältningen har gjort att det fortfarande är ganska mycket vatten även i de mindre vattendragen så det gäller att koncentrera sig när man spanar efter musslor.















Imorgon drar vi vidare mot nya vattendrag!